Gode råd til jobsamtalen

Du er kommet gennem nåleøjet og bliver indkaldt til jobsamtale. Men hvad skal du egentlig forberede dig på? For mange kan det være meget overvældende at gå ind i et rum, hvor der sidder 1-3 personer, som skal måle og veje dig. Derfor er det en god idé at have forberedt sig mentalt inden.

Hav styr på dig selv. Hvad har du skrevet i din ansøgning og hvad står i dit CV? Vær sikker på hvad meningen er med hver en sætning i CV og ansøgning. Tag gerne kopi med af begge dele.

Kom til tiden, men ikke for tidligt. Planlæg at være i nabolaget i god tid, så der er plads til forsinkelser, men vent med at gå ind til 5 minutter før. Det kan være stressende for personen, der skal interviewe dig, hvis du dukker op for tidligt, da hun eller han højst sandsynligt er i gang med en anden arbejdsopgave.

Selvom en arbejdsgiver måske ikke stiller nedenstående spørgsmål direkte, er det oftest de spørgsmål, de gerne vil have svar på. Derfor er det en rigtig god idé at forberede sig på følgende spørgsmål:

  • Hvorfor skal vi ansætte dig?
  • Hvad finder du interessant ved jobbet?
  • Hvorfor vil du arbejde for os?
  • Hvad er dine styrker?
  • Hvad er dine svagheder?
  • Hvad motiverer og driver dig?
  • Hvilken chef er det bedste match til dig?
  • Hvad kan du bidrage med til virksomheden og afdelingen?

Med forberedelse på ovenstående spørgsmål, burde du være godt klædt på til samtalen.

Hvordan skal man så forholde sig til de enkelte spørgsmål? Det kan være svært at finde en formulering, man selv er tilfreds med, så derfor er det en god idé at tænke det igennem inden og prøve det af overfor kæresten eller vennen.

Man vil selvfølgelig fokusere på dine faglige kvalifikationer og personlige kompetencer, men der er meget mere end det. Det er vigtigt, at du sætter dig ind i virksomhedens historie og værdier, så du kan understøtte sammenhængen mellem dine egne værdier og virksomhedens.

Vær ikke bange for at bruge succeshistorier fra tidligere jobs. Succeshistorier er meget mere interessante end flosklen; ”jeg er god til at have mange bolde i luften.” Hvilke bolde? Fortæl hvilke bolde du har haft i luften, og hvordan du håndterede dem.

What to wear? I forbindelse med din research omkring virksomheden, kan du ofte få et indblik i, hvordan man går klædt på arbejdspladsen, hvilket giver dig mulighed for at klæde dig på så det afspejler virksomhedens dresscode.

Det bedste råd fra Bencke & Partners er dog, at du skal hvile i dig selv. Selvfølgelig kan man blive nervøs til en samtale, hvilket personerne om bordet sagtens kan forstå og det at du er spændt skal blot bruges til at gøre dig endnu mere skarp.

Virksomheden har jo allerede sagt ja til dig ud fra dine faglige kvalifikationer. Nu er det tid til at give dem indsigt i, hvem du er som person også!